31 Mayıs 2010 Pazartesi

ATÇILIK YÜKSEKMESLEK OKULU




Cumhuriyet Gazetesi 07.11.2006

Körfez Yüksek Meslek Okulu atçılığı meslek edinmek isteyen kişilere okuma fırsatı tanıyan tek kurum olma sevincini yaşatıyor. Bu bölümü okumak isteyip de “ah geç kaldım keşke daha önce karşıma çıksaydı” diyenler için sadece şunları söyleyebilirim. Yaşınız ve mesleğiniz ne olursa olsun içinde at sevgisi olan ve atçılığı yaşam biçimi haline dönüştürmek isteyenler; unutmayın ki hiçbir şey için geç değildir.


Her insanın çocukluktan başlayıp, yetişkinlik dönemine kadar üniversitede seçeceği meslek dalı ile ilgili hayaller kurar. Özellikle aileler bu konuda çocuklarının tercih yapmasında büyük rol oynar. Anne ve babaların düşündüğü ortak amaç olumlu yönde olsa da, bu tercih, üniversite adaylarının hayatını yönlendirecek bir karardır. Dolayısı ile bu konuda her zaman aileler fikirlerini çocuklarına sunmalılar ancak onların hayallerini, kararlarını etkilememek ve onları zor durumda bırakmamak kaydı ile...

Üniversiteli atçılar yetişiyor

Üniversite okumak, üstelik bir de öğrencinin dilediği meslek üzerine eğitim alması en önemli unsurlardan birisi. Ama bu durum tam tersi de olabilir. Düşünsenize o kadar tercih yapıyorsunuz ve aldığınız puan sonucunda en son sıraya yazdığınız bölüm üzerine yıllarca okuyorsunuz. Ama iş mezun olup çalışmaya geldiğinde mutlu ve başarılı olma yüzdesi tartışılır boyutta ne yazık ki... Üstelik bu bölümü bir sonraki ÖSS’ye girmemek, o sıkıntıyı çekmemek için okumanız bile olası. Bazı bölümler var ki işte o bölümlere talep oldukça fazla. Ama çok yeni gündeme oturan ve geleceği çok parlak olan “At işletmeciliği, At Antrenörlüğü, Nalbantlık bölümleri üzerine yaptığım araştırmalarımı siz okurlarım için gerçekleştirdim. Evet şimdi bu satırları okurken acaba yanlış mı okudum diye tekrar bir önceki cümleye geri dönebilir, “O da ne, bu bölümden mezun olan kişi ya da çocuğum ne yapacak, atın altını mı temizleyecek, yoksa seyis mi olacak” gibi düşüncelere kapılmadan bu yazıyı okumaya devam etmenizi öneriyorum...

Kocaeli Üniversite’sine bağlı olan Körfez Yüksek Meslek Okulu 700 dönüm arazi üzerine kurulmuş ve 2002 senesinde atçılığı meslek edinmek isteyen tüm öğrencilere kapılarını sonuna kadar açmışlar. Bu okula girmek isteyen öğrenciler için Okul Müdürü Yardımcı Doç. Doktor Sayın Erdener Balıkçı’ya alınması gereken puanları sordum. Okul Müdürü Erdener Bey “ÖSS EA taban puanları ile kızlarda (At İşletmeciliği bölümü için) 232, erkeklerde 241 puanlarını tutturmaları gerektiğini vurguladı. Her ikisi için Antrenörlük bölümü okumak isteyen tüm öğrencilerin 246 puan almaları durumunda bu okulda eğitim görebileceklerini söyledi. Dikkat ettiyseniz hem kız hem erkek öğrencilerden bahsediliyor. Yani atçılığı kariyer edinen kişiler, sadece erkek öğrenciler değil. Her sektörde alnının akı ile başaran kişiler hem cinslerim olan bayanlar da bu mesleğe göz dikmiş durumdalar. Üstelik yurt dışında bu eğitimi alan atçılar, ağırlıklı olarak bayanmış. Bu bilginin üzerine bayanların hafife alınmayacak kişiler olduğu ortada gerçekten.

Öğrenciler teknik bilgilerin yanında uygulamalı dersleri de görüyorlar. Üstelik bu uygulamalı derslere ek olarak TJK’nın bünyesinde bulunan doğum yapacak kısrakları bile izlemelerinde sakınca görülmemesi TJK’nın bu öğrencilere verdiği tam desteği gözler önüne seriyor.

Bu detayların dışında at işletmeciliği bölümünden mezun olan bir kişinin meslek hayatında nerelerde ve hangi görevleri üstlendiği merak konusu hiç şüphesiz. Bu bölümden mezun olan kişi erkek olsun ya da bayan hiç fark etmez; at işine başlayacak kişilerin atçılığı öncelikle nerede yapmaları gerektiğinden, hangi alanda yapmaları gerektiğine, ahırların kurulmasından, aydınlatma bilgilerine, seyisler ile atların vasıflarından, işletmenin en işlevsel nasıl yürütülebileceğine, yemin stoklanmasından, kalitesine kadar olan tüm detayları işletme sahibine göstermesi ve uygulaması görevlerinin bir kaçı sadece. At İşletmecilerinin bu görevleri dışında TJK’nın yarış sahalarındaki işletmelerde de çalışabilmeleri imkansız değil. Yarış gelirleri-giderleri gibi iş sahalarında da meslek edinmeleri mümkün. Üstelik bu kişiler yaptıkları çalışmalara göre aylık gelirlerini kendileri belirliyorlar.

Körfez YMO ile alınan diploma yurtdışında da geçerliliğini yitirmiyor ve sadece ülkemizde değil yurt dışında da bu bölümden mezun olan öğrencilere rahatlıkla kariyer yapma imkanı tanıyor. Kurum aynı zamanda At İşletmeciliği için danışmanlık hizmeti de veriyor. Çiftlik kurmak isteyen birçok işletme sahibi bu kurumdan oldukça fazla yararlanmış. Ülkenin dört bir yanından Körfez YMO’nu arayan kişiler buradan mezun olan at işletmecileri ile çalışarak sektörde oldukça başarılı olmuşlar. Büyük zorluklar ile bu günlere geldiklerini söyleyen Erdener Bey; “Bilimsel bir meslek üzerine dayandırılmamış hiçbir meslek için gelişim olamayacağını ancak aynı paralellikte ilerleyebileceğini” önemle vurguluyor.

Atçılık disiplin istiyor

Ülkemiz atçılık üzerine Türkçe kaynak bulma sıkıntısı yaşarken Körfez YMO atçılığı meslek edinmek isteyen kişilere okuma fırsatı tanıyan tek kurum olma sevincini yaşatıyor. Atçılığın başlı başına disiplin isteyen bir dal olması okulda bazı yasakları beraberinde getirmiş. Eğitim; canlı varlıklar ile yapıldığından ve büyük titizlik gösterilmesi gerektiğinden kurumda ne sigara içmek ne de cep telefonu kullanma izni var. “Yok artık daha neler!”diyenler için şunları söyleyebilirim ki; atlar her ne kadar asil, güzel, tatlı olsalar da, insanlardan kat ve kat güçlüler. Bu yüzden at ile uğraşan kişinin o anda ne sigara içmesi ne de cep telefonu ile konuşması doğru. İhmalkarlık atın da hayatını tehlikeye atmakla kalmaz, at ile uğraşan kişinin de hayati riski çoğalır. Bu detayları düşündükten sonra, konulan yasaklara söylenecek söz bulamıyorum gerçekten.

Önceleri aileler bu bölümlere önyargı ile yaklaşmışlar. Fakat ilerleyen dönemlerde anne ve babaların bu meslek gruplarının gerekliliğini, önemini görüp çocuklarına destek çıkmaları bu ön yargının ve olumsuz düşüncelerin ortadan kaybolmasına, atçılık mesleğini bilinçli kişilerce dilden dile tanıtılmasına sebep olmuşlar. Körfez Yüksek Meslek Okulu her sene öğrencilerini mezun ediyor ve yenilerini eğitime alıyor. Eğitim açısından her geçen yıl daha da büyüyor ve daha da gelişiyorlar. Bu meslek grubu büyüdükçe ve gelişip kendini tanıttıkça halkımız tarafından bilinen biniciliğin zengin sporu mantığından ibaret olmadığını, bu sporda da kariyer yapılabileceğini göstereceğine eminim.

Konu ile ilgili kafanızda oluşmuş soru işaretlerini Körfez YMO’na giderek hem kurumu yakından tanımanızı hem de sorularınızın yanıtlarını almanızı öneriyorum. Erdener Bey okulunun ismi olan Körfez YMO olduğundan yolda giderken misafirlerin genelde Körfez levhasından saptıklarını ve bu konuda sıkıntı çektiklerini dile getirdi. Soru ve düşünceleriniz için Körfez YMO resmi web sayfasından da www.korfezmyo.kou.edu.tr kuruma ulaşabilir detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bu bölümü okumak isteyip de “ah geç kaldım keşke daha önce karşıma çıksaydı” diyenler için sadece şunları söyleyebilirim. Yaşınız ve mesleğiniz ne olursa olsun içinde at sevgisi olan ve atçılığı yaşam biçimi haline dönüştürmek isteyenler; unutmayın ki hiçbir şey için geç değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder