31 Mayıs 2010 Pazartesi

TEKNOLOJİYE KARŞI BİNİCİLİK PANZEHİRİ www.pusula.tv

13.10.2006


Her geçen sene ve her seferinde yenilenen teknoloji sayesinde bazen masamızın başına oturarak sadece klavyemize dokunarak yemek siparişi verebiliyor, en önemli bilgileri kütüphaneye bile gitmeden elde edebiliyor, oyun oynayabiliyor ve istediğimiz her konuda teknolojiden faydalanabiliyoruz. Öyle oldu ki teknolojiyi yakalamak bile imkansız hale dönüştü. Yeni üretilen son teknoloji ile donanımlı bilgisayar aldığınızı sanıyorsunuz ama bir bakıyorsunuz ki bir ay içerisinde daha da iyisi üretilmiş. Teknoloji çağında yaşadığımıza göre bunlar normal olsa gerek.

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline dönüşen teknolojik aletlerin bize sağladığı olumlu yönleri dışında hiç şüphesiz olumsuz yönleri de mevcut. Her şeyden önce kesinlikle bilgisayar teknolojisi; çocuklarımızın sosyal aktivitede bulunmalarını, kitap okumalarını, farklı ortamlara girip sosyalleşmelerini frenleyen bir sistem ne yazık ki.

Çocuklarımız ağır okul dersleri dışında zaten eğlenmeye, spor yapmaya pek vakit bulamıyorlar. Bunun için boş kaldıklarında bilgisayar oyunlarına yöneliyorlar ve saatlerce bilgisayar başından ayrılamıyorlar. Bazı aileler ise; çocuklarının hafta içi ya da hafta sonu onların da seçecekleri bir spor dalı ile uğraşmalarını sağlayabiliyorlar. Ufak çocuklar genellikle ailelerin yönlendirmeleri doğrultusunda haftalık sporlarını yapıp daha zinde daha sosyal ve daha enerjik okul hayatlarına devam ediyorlar.

Elbette her aile çocuğu için farklı spor dalını seçebilir. Bu seçim genelde ya ailelerin de yaptığı bir spor dalı üzerine çocuğu yönlendirmeleri ya da tamamen çocuğun isteği doğrultusunda seçim yapılabilir.

Günümüzde çoğumuzun çocukları için seçilen spor dalları olarak; tenis, basketbol, bale, yüzme gibi sporlara ağırlık verildiği kuşkusuz ortada. Bu yapılan tüm sporların kendilerine göre farklı kültürleri, etkinlikleri vardır. Ama bir spor var ki her spor gibi denenmesi gereken, denendiği anda kişide büyük heyecan uyandıran binicilik dalı.

Çocuğunuz atın üzerine çıktığı andan itibaren ilk başta korkacaktır. Bu korkusunu başlangıçta; çığlık atarak, attan inmek istediğini söyleyerek, ağlayarak dile getirmesi kaçınılmazdır. Bu davranış şekli oldukça normaldir. Ancak çocuğunuz; ilerleyen dakikalarda atın ritmik hareketlerine uymaya başladığında, yüzünü bir sevinç kaplayacak. Vücudu ısınmaya, yumuşamaya, rahatlamaya başlayınca ata uyumu da artacak. Çocuğunuz bu sporu yapmaya karar verdiğinde bazı korkularını bu sayede yenecek, içindeki hırsı ortaya çıkaracak. Atlar insanlardan kat ve kat iri olmaları ile birlikte yıllardır insanoğluna boyun eğen varlıklar arasında yer alıyorlar. Bu derece güçlü ve bu derece atlara göre güçsüz olan çocukların, kendinden iri olan canlılara hükmetmesi onları ilerleyen yaşlarında olumlu yönde etkilemelerini sağlayacaktır. Atlar insanlara ve çocuklara; sabretmeyi, özgüveni, azmi, disiplini, kültürü, sanatı, sevinci, sosyalleşmeyi, eğlenceyi öğretir.

23/09/2006 cumartesi günü Tulya Kurtulan Atlı Spor Kulübü tanıtım gününde yaşları çok ufak olan öğrencilerin çok çalışma ile atlı oyunlarda ne derece eğlendiklerine, içlerindeki azimle başarma duygusunu ortaya koymalarını ve ailelerin kendileri ile gurur duymaları için nasıl uğraş verdiklerine tanık oldum. O aileler ile birlikte heyecanlandım, anne babalar ile hop oturup hop kalktım. Voltij adı verilen at üzerinde jimnastiğin küçücük çocuklar tarafından yapılabileceğini gördüm. At dörtnala giderken, atın çıplak bedeni üzerinde döndüklerini, ayağa kalktıklarını büyük heyecan duyarak seyrettim. 14-16 yaş grubu çocukların horseball adı verilen oyunu takım ruhu ile kendilerine ve atlarına nasıl güvenerek oynadıklarını büyük bir keyif duyarak izledim. Binicilerin arasındaki yaşanan rekabeti görmenizi çok isterdim. Sıra engel atlamaya gelince yıllardır at binmeme hatta benim de dalım olan engelli yarışmayı seyrederken binciler ve atların uyumuyla gerçekleşen kısa müsabakayı inanın kalbim yerinden çıkacak kadar heyecanlanarak izledim. O gün gök yarılmıştı ve çılgınca bir yağmur yağıyordu. Kapalı manejin çadır oluşu ve yağmurdan oldukça etkilenmesi o günkü tanıtımın durdurulmasına neden olmadan eksiksiz tamamlandı. Ve bu sporun ne derece disiplinli bir spor olduğuna bir kez daha tanık oldum.

O gün için hazırlanan, emek veren tüm çalışanları ve binicileri tek tek tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum. Bana sorarsanız bu mekanda çocuklarınızın eğitim almasını sağlamanız onların adına vereceğiniz doğru bir karar olduğunu sanıyorum. Bu karar neticesinde belki ileride sizin çocuğunuz ülkemizi milli takımda temsil eder. Kim bilir belki engel atlamada belki de müzikli dresajda... Bunu öğrenmenin tek yolu da çocuğunuzu okul dışında bilgisayar oyunlardan uzak tutarak binicilik sporuna yönlendirmeniz olacaktır. Ülkemizde yeni yeni kendini duyuran, tanıtımları yapılan binicilik sporuna hem sizin, hem çocuğunuz için çok farklı sosyal bir çevre edinmeniz mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder