23 Haziran 2010 Çarşamba

İNANÇLI, SABIRLI VE AŞIK RİTA MARLEY

Sevil'in Dergisi 2010
Kanımızı kaynatan reggae müziğinin kralı Bob Marley’nin eşi Rita Marley… Fedakâr bir âşık, I-Threes grubu üyesi, hayatını efsaneye adayan bir kadın, eşini kaybetmiş olsa bile…


Rita Marley 25 Temmuz 1946 yılında Küba’da doğdu. Rita’nın müziğe olan eğilimi kilise korosunda şarkı söyleyen halası sayesinde gerçekleşti. Böylelikle halasından dersler alarak kendini geliştirdi. Rita’nın babası göç ettiği yerden ailesine yıllarca para yolladı. Rita için eğitim önemliydi. Central Branch’da aldığı ilköğretimden hemen sonra Dunrobin lisesinde burs kazandı. Ardından Bethesda pratik hemşirelik okuluna gitti. Gençti, halası ile yaşıyordu, babası yanında yoktu ve yaşamın onu hatalara sürüklemesi beraberinde geldi. O yıllarda saflığı ve gençliği yüzünden ilk kızını, Sharon’ı dünyaya getirdi. Bob Marley ile tanışması 1960’ların ortasında katıldıkları Peter Tosh toplantısında oldu. Müzik kariyerine başlaması I-Threes adlı grup için seçmelere katılması ile gerçekleşti.

“Aşk bu mu?”
“Bir gün prova yaparken birbirimizin gözlerinin içine baktık ve o şekilde şarkımızı söyledik. Dudaklarımız birbirine değdi ancak şarkı söylemeyi bırakmadık. Sanki birbirimize oksijen veriyorduk. Ağızdan ağıza can verir gibiydik.” “Aşk bu mu” diye düşünürken asıl adı bu olan şarkının sözleri o an için yazılmadı.

İkilinin tanıştıkları seneler içerisinde Bob ve Rita kısa sürede birbirlerine âşık olup evlenmeye karar verdiler. Rita’nın Bob’la geçirdiği yıllar belki de en zorlu zamanlardan biriydi. Çünkü Rita’nın zamanı yıllarca Bob’un onu başka kadınlarla aldatmasına ve diğer hemcinslerinden sahip olduğu çocukların bakımına kadar tahammül sınırını zorlamakla geçti.

Rita bir kadın olmasının yanında, anne ve sadık bir eş. En zor şartlarda bile olsa çocuklarını en iyi şekilde bakmış ve eğitimlerini sağlamış. En yoksul, en parasız geçirdikleri dönemlerde bile çocuklarından ayrı kalmak pahasına da mesleği olan hemşireliği yaparak ayakta kalmayı başarmış. Bob Marley zaman zaman bazı hatalar yapsa da onu hep affederek sevgisini bir nebze bile eksiltmeden, eşi son nefesini verene kadar yanından ayrılmamış. Aslında hala efsanenin yanında yer alıyor. Onun için şarkı söylüyor, çalışıyor ve eşini tüm dünyaya unutturmamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. İnancı ve torunları ile hayata sevgi dolu yaklaşan Rita Marley tüm yaşamını “Bob Marley ve Hayatım No Woman No Cry” adlı kitabında topladı.

Rita, Bob Marley’in ölümünden sonra, İngiltere’de birkaç albümü ile oldukça başarı sağladı. 1986’lı yıllarda ciddi bir karar alarak Bob Marley’in 56 Hope Road evini Bob Marley Müzesi haline getirtti. Bunların yanı sıra; Robert Marley Vakfı, Bob Marley Şirketler Grubu’nun da kurucusudur. 2000 yılında da Rita Marley vakfını kurdu. Rita’nın amacı sadece vermekle ilgili değil başarmak ve başkasına muhtaç olmamakla ilgiliydi. Afrika’da lokanta gibi küçük işletmeler kurulmasına, öksüzlerin evlat edinilmesine, hayır kurumlarının yardım edilmesine kadar hiçbir konuda desteğini esirgemedi. Hastaları muayene etmeleri için hastanelere doktorlar getirildi. Gönüllü olarak hizmet veren doktorlar bulundu.

KALABALIK BİR AİLE
Kalabalık bir ailenin annesi olan Rita’nın toplamda 6 tane çocuğu var. Bob, Rita’nın iki çocuğunu evlatlık edinerek onlara soyadını da verdi. Bob’un da Rita’dan ayrıca 3 çocuğu dünyaya geldi. Toplamda Bob’un 12 tane çocuğu var. Kalan 7 çocuğu ise ilişkiye girdiği diğer kadınlardan olmuştur.

EFSANENİN SON NEFESİ
En acı olay elbette bir kadının eşini kaybetmesidir hiç şüphesiz. Bob Marley genç yaşında kanser olarak tüm ailesini üzdü. Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezine yatırılarak tedavi olsa da ne yazık ki hayatını hiç beklenmedik şekilde kaybetti. Bob; sevdiklerini hayal kırıklığına uğratırken sevgili eşini de uzun bir yasa boğdu. Gençliğinde çok çekse de Rita, eşine sadık ve inançlı yapısı ile kişiliğinden ödün vermeden Bob’un yanından ayrılmadı.

Legend turnesi de bu sayede başlamış oldu. Rita’nın yas tutacak zamanı bile olmadan, kendini koşturduğu işlerde bulması an meselesiydi. Çünkü Bob herhangi bir vasiyetname, mektup bile yazmamıştı. Rita’nın vergiler, sözde menajer telefonları, oğlu olduğunu iddia eden bir takım insanlar ile vaktinin çoğunu bu şekilde geçirmesine neden oldu. Geçen 20 yıl zarfında Bob’un işine ve Bob’un müziğine yoğunlaştı. Böylelikle Rita, efsaneleştirdiği Legend turnesini başlatarak Bob’u sevdikleri ile tekrar buluşturdu.

Mütevazı yapısı komşuları tarafından biliniyordu çünkü ünlü olan diğer sanatçılar gibi onun hayatı gayet normal ve olağandı. Meraklı insanlar Rita Marley’in neden pazara gittiğini bir türlü anlayamasalar da o mütevazı yapısı sayesinde halkla iç içe yaşamak istediğini dile getiriyor kitabında. Bu anlamda efsanenin eşi olması hayatında ki hiçbir şeyi değiştirmemiş anlaşılan.

Rita Marley Albümleri

1967: Pied Piper
1980: Rita Marley-Trident
1981: Who Feels It Knows It
1983: It’s About Time
1988: Harambe
1988: We Must Carry On
1990: Beauty Of God’s
1990: Good Girls Cult
1990: One Draw
2003: Sings Bob Marley And Friends
2004: Play Play
2005: Sunshine After Rain
2006: Gifted Fourteen Carnation

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder