31 Mayıs 2010 Pazartesi

KÜLTÜR-SANAT

ATIN ASALETİ İLE SERAMİK SANATI www.pusula.tv (Hayat UYANIK İŞLETME)10.01.2007


Atın güzelliği, asaleti, zarafeti, yüceliği ilk bakışta anlaşılıyor hiç şüphesiz. Bir atın bakışı, kulakları, burnundan çıkardığı sesler bize ne anlatmak istediğini rahatlıkla anlamamıza yardımcı olur. Sadece dış görünüşü mü bizi etkileyen? Hayır… Bir atın boynuna elinizi değdirdiğinizde hissetiğiniz duygu belki köpeklerden sonra hiçbir canlıda alamayacağınız tadı verir size. Bu ne midir? Dostluk ve güven…



Uzun seneler boyunca atlar; insanoğluna hizmet etmiş, savaşlarda onların can dostu olmuş, uzun yolculuklarda yanlarında boy göstermiş hatta ve hatta gerçek hikâyelerin yaşandığı filmlere bile konu olmuşlardır. Ve bu canlılar kendilerine her seferinde kolaylıkla aşık olmamıza neden olmuşlardır.

Atçılık ve binicilik bir yaşam tarzıdır. Bu spora gönül veren insanların hemen hemen hepsinin üzerinde ya da yanlarında taşıdıkları aksesuarlar atlar ile ilgilidir. Kimisinin anahtarlığı, kimisinin çantası, kimisinin şapkası bu asil canlılar ile alakalıdır.

At tutkunlarının oldukça hoşuna gidebileceğini düşündüğüm farklı bir kültürü ele aldım bu sefer ki yazımda. Seramik sanatının ne olduğunu herkes bilir hiç şüphesiz. Kısaca bahsetmek gerekirsek; seramiğin tarihçesi 9. yy’da üretildiği görülür. Bu devirlerde üretilen seramikler; çanak, çömlek özelliklerini taşımaktaydı. Seramik; kilden yapılan ve şekillendirilen ardından pişirilme yoluyla dayanıklılık sağlanarak en son şeklini alan bir sanat dalıdır. Seramiğin ana maddesi kildir. Ve su ile biçimlendirilip, kurutulup pişirildikten sonra dayanıklılık kazanan maddedir. Birçok aşamadan geçtikten sonra son haline kavuşan seramik gerçekten el emeğinin bir sonucudur.

Bu sanat dalında yıllarca emek vermiş, atlara adeta aşık olan başarılı bir sanatçı olan Levent Zorlu’dan bahsetmek istiyorum. Levent Bey; 1958 yılında İzmir’de doğmuş ve yaşı oldukça ufakken atlar ile hipodromda tanışmış at aşığı olan bir insan. İlerleyen yıllarda da binicilik dersi alıp bu konuda kendini geliştirmiş. Atlara olan tutkusu onu el becerisine olan yatkınlığı ile bir araya getirmiş ve çamurlarla başlayan küçük denemeler sonucunda seramik sanatında atların büyülü dünyası ile yaratıcılığını pek fazla zorlamadan ortaya harika sonuçlar çıkarmış. Ben harika sonuçlar diyorum çünkü Levent Bey’in gerçekten yaptığı her parça ayrı değerli ve özel bana göre. Kendisi ayrıca fayans üzerinde ve yağlı boya tablolarında da kendini oldukça geliştirmiş sanatçı bir dostumuz. Özellikle aldığı siparişlerden de bahsetmeden geçmiyor bu yetenekli kişi. Levent Bey; at sahibi olan kişilerin atlarının fotoğraflarına bakarak da istenileni rahatlıkla uygulayabiliyor. İster fayans üzerinde, ister yağlı boya da ya da seramikte yeter ki içinde at olsun diyor kendisi.

Levent Bey; İzmir’de Sevgül ve Bünyamin Özer çifti ile birlikte çalıştığı küçük atölyede kışın yoğun bir çalışma ardından yazın Çeşme Alaçatı’da emeklerini sergileyip siz sanatsever dostları ile paylaşıyorlar her yıl. Ben onların yaptığı her parçaya hayran kaldım. Elbette ben de at tutkunu olarak atlar ile ilgili çalışmalardan bazılarını evime dönerken beraberimde getirdim. Aralarından çok beğenerek aldığımı hemen odamın duvarına astım.

Bu değerli çalışmalar sizin de evinizin, iş yerinizin arzu ettiğiniz herhangi bir köşesinde yer alabilir, belki de yaptıracağınız özel bir sipariş ile eşsiz olan bu canlıyı her gün yakından görebilirsiniz.

Kendilerine ulaşmak için: Soğukkuyu Barış cad No:218 Karşıyaka İzmir adresinden ve 0536 203 20 79 no’lu telefondan Levent Bey ile görüşüp siparişlerinizi verebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder