23 Haziran 2010 Çarşamba

ÇAĞIN SENDROMU ADRENAL YORGUNLUK

Sevil'in Dergisi 2010

Yaşam stresi, aşırı sinirli tavırlar, işlere yoğunlaşamamak, halsizlik, fiziksel bozukluklar ve cinsel isteksizlik… 21.yüzyılın sendromu olarak tanı konan sağlık sorununun adı; Adrenal yorgunluk.
Günümüz insanlarının belki de ortak sorunlarından biri olan Adrenal yorgunluğu iyileştirmek mümkün… Eğer yoğun tempolu bir yaşam sürüyorsanız ve uzun saatler süren gergin çalışma koşullarınız da bunlara ekleniyorsa bu hastalığın belirtileri baş gösteriyor. Genellikle hastanelerin dâhiliye bölümüne akın eden insanların şikâyetleri nedeniyle başvurular dikkat çekiyor. Korkulan rakam ise her geçen gün %20–25 oranında artış gösteriyor olması. Şikâyetler en çok kadınlarda 25–50 yaş aralığında saptanıyor. Hastalığın aniden ortaya çıktığı da gözlemlenmiş.
Adrenal Yorgunluğu nedir?
Daha çok stresli insanlarda ortaya çıkan Adrenal yorgunluk, stresle baş etmek için kortizol salgılayan böbreküstü bezlerinin aşırı derecede çalışarak yorgun düşmesinden kaynaklanıyor. Sonuç olarak vücutta kortizol hormonu seviyesi hızla azalırken vücut stresle baş edemez hale geliyor.
Bitkin ve stresli olmak, sabah yataktan kalkmak istememek, gün içerisindeki problemlerle baş edememek, nedensiz yorgunluk, stresle başa çıkamamak bu hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Hayatın güzelliklerinden zevk alamamak, konstrasyon kaybı, hafıza bozukluğu, nedensiz baş ağrıları, uyuyamamak ise bu hastalığın tipik belirtileri olarak göze çarpıyor.
Hastalığın ortaya çıkışı
Adrenal yorgunluğun en büyük sebepleri arasında kötü beslenme alışkanlıkları da ön planda. Düşük lifli, şekerli gıdalar ile beyaz unlu yiyeceklerin tüketimi bu hastalığın en büyük dostu. Ancak bu sendroma engel olmak ya da ortaya çıkmasını önlemek de kişinin kendi elinde. Taze meyve, sebze yönünden eksik beslenmemek, derin ve dinlendirici uyku uyumak, her gün geç saatlerde yatmayı alışkanlık haline dönüştürmemek, herhangi bir uğraş veya hobi edinmek gibi bir yaşam tarzı benimseyerek hastalığa engel olmak hiç de zor değil aslında.
Kendini yeteneksiz hissetmek, boş yere yaşadığını düşünmek-işe yaramama hissi, mesleğini sevmeyen ve mükemmeliyetçi biri olmak ise bu hastalığın ortaya çıkışında oldukça etkili bir diğer psikolojik etkenlerden…
Tedavi edilebilir
Bu sendrom maalesef herhangi bir ilaç ile tedavi edilemiyor. Çünkü bu süreçte kullanılabilecek kanıtlanmış herhangi bir ilaç henüz yok. Ancak bazı antidepresan ilaçları kullananlar mevcut. Psikolojik terapi sayesinde planlı egzersiz programları ile bu hastalığa çare %70 oranında yükselebiliyor. Bununla birlikte Adrenal yorgunluğu tedavisi 12 hafta ile hastanın da verdiği tepkilere göre bir yıl arasında değişiklik gösteriyor.
Ne yapmalıyım?
Sadece beslenmeye bağlı egzersizler ile Adrenal yorgunluktan kurtulmak pek mümkün gözükmüyor. Bu hastalıkla başa çıkabilmek için öncelikle alanında uzman doktorlar ile iletişime geçilmesi gerekiyor. Ardından doktorun önereceği ve vereceği programa uygun bir yaşam modeli belirlemek.
KUTU İÇİNDE VERİLECEK BİLGİLER
Adrenal Yorgunluğu sebepleri
• Kötü beslenme alışkanlığı
• Yorgunken kafeinli içecekler, tuzlu yiyecekler ve tatlılar
• Geç saatlerde yatmak
• Kendini yeterli bulmamak
• Mükemmeliyetçilik
• Aktiviteden ve sosyal yaşamdan uzak yaşamak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder